Embedded Linux Machine - SM

Modulul SM ( Sisteme cu microprocesoare ) ofera o introducere in dezvoltarea aplicatiilor bazate pe Embedded Linux pentru platforme mobile cu procesoare ARM (ARM A72,, ARM A1176). Acest modul este un gateway intre sistemele de tip ECU (Electronic Control Unit) prevazute cu senzori/actuatoare si universul aplicatiilor bazate pe resurse CLOUD si Machine Learning.
Elementul central , novativ, consta in expansiune universului Unix/Linux cu cel al sensorilor si actuatoarelor conectati in lumea reala care , impreuna cu retelele Internet si GSM, permit realizarea unui veritabil sistem nervos digital cu dimensiune planetara (Internet of Things).
Insusirea cunostintelor si formarea unor deprinderi de aplicare a acestora in aplicatii concrete implica "learning by doing". In acest sens, este necesara utilizarea unui Student Linux Learning Kit (SLLK) bazat pe un set de componete hardware si resursele software asociate, capabile sa permita replicarea setului de experimente educationale propuse (Fig.1).


Fig. 1 Componente SLLK

Nucleul central consta dintr-o platforma de dezvoltare cu procesoare ARM capabila sa ruleze o varianta de Linux ( Debian, Arch, Ubuntu,openSUSE,CentOS etc). Sunt utilizate sistemele de dezvoltare din familia Raspberry Pi zero/4 dar pot fi utilizate si platforme relativ echivalente precum NVIDIA Jetson Nano, NXP i.MX8M, Intel Galileo-Edison, etc.
Limbajul Python reprezinta principalul instrument folosit pentru dezvoltarea aplicatiilor. Kitul mai contine breadboard, LED-uri, optotriac, display de tip I2C HD4478 , servo, LED RGB, sensor de distanta cu ultrasunete de tip HC-SR04, convertor ADC de tip ADS1115, Nokia LCD, convertor USB-RS223, modul GSM, camera video Pi , sensori de temperatura, sensori de acceleratie, relee, aparat de masura, letcon, FRDM KL25 si Raspberry Pi Pico pentru aplicatii de timp real.
Experimentele de laborator sunt proiectate ca modele de tip self-learning fiind insotite de un set complet de informatii astfel incat acesea sa poata fi replicate pe echipamentele din propriul garaj.
Cursurile si experimentele de laborator urmaresc dezvoltarea unor solutii robuste urmand ca studentii sa identifice ulterior probleme reale pentru care acestea sunt valabile (total/partial).
In acest mod se evita sistemul clasic in care, de regula, se dau problemele si se cauta solutii, acestea fiind, de cele mai multe ori, improvizatii pe nisip.
Suportul on line , realizat dupa principiile MIT- OCW, asigura explorarea materialelor orcand , de oriunde , de catre oricine interesat.

Modulul SM (argumentat cu chatGPT) se adreseaza in special studentilor pasionati de tehnologie si preocupati de dezvoltarea unor noi produse/servicii utilizand cel mai fascinant univers al ingineriei computerelor - Embedded Machine Learning (TinyML).

Motto SM:
"You don't learn to walk by following rules. You learn by doing, and by falling over."
Richard Branson